Japonya Vizesi / Vize İstiyor Mu? - Koçak Vize

Japonya Vizesi

Danışanlarımızın faydalanabilmesi ve bilgi sahibi olmaları adına Japonya Vizesi nedir? Japonya vizesi nasıl alınır? Japonya vize başvurusu nasıl yapılır? Japonya Vize ücretleri nelerdir? Japonya Öğrenci vizesi, Japonya Çalışma vize gibi konularda yazımızı yazdık. Umarım Faydalı olur.

TELEFON: 0539 666 66 62    E-mail: info@kocakvize.com
Okumaktan yorulduysanız, bizimle iletişime geçin! Profesyonel Vize danışmanlarımız ile görüşerek Japonya Vizesi ile ilgili tüm süreci öğrenebilir ve vize başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.
Başvuru Yap Bizi Arayınız

İçindekiler

Vize Muafiyet Programı

Turistik, eğlence, dinlence ve benzeri amaçlarla gerçekleştirilecek ve 90 güne kadar olan Japonya seyahatlerinde vize alınması gerekliliği yoktur. Ancak, geçmişte Japonya’dan sınır dışı edilen, Japonya’ya girmesine müsaade edilmeyen veya Japonya’ya girişlere ilişkin kanunlarda belirtilen hususlara uymadığı belirlenen kişiler açısından yukarıda bahsedilen vize muafiyeti geçerli değildir.

Japonya Vize İstiyor mu?

Japonya vizesi

Türkiye ile Japonya arasındaki “Vize Muafiyet Anlaşması” uyarınca, turizm ve iş ziyareti amacıyla Japonya’ya seyahat eden vatandaşlarımız 3 ay süreyle vizeden muaftır. Öte yandan, Japonya’ya uzun süre ikamet etmek ve çalışmak amacıyla seyahat edecek vatandaşlarımızın, Türkiye’den ayrılmadan önce mutlak suretle statülerine uygun vize almaları gerekmektedir.

Diğer taraftan, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle Japonya’ya halihazırda turistik amaçlı seyahat gerçekleştirilmesi mümkün olamamaktadır.

Vatandaşlarımızın Japonya’ya seyahat etmeden önce Kovid-19 bağlamında Japonya makamlarınca alınmış olan ve ülkeye girişte uygulanan kısıtlamalar hakkında Japonya’daki temsilciliklerimizin tavsiye ve uyarılarını dikkate almaları uygun olacaktır.

Japonya Vize Çeşitleri Nelerdir?

Japonya vizesi için genel olarak istenen evraklar vardır. Bu evraklar sağlandıktan sonra alınabilecek bazı vize çeşitleri vardır. Bunlar;

  • Diplomatik vize
  • Resmi görevli vizesi
  • Çalışma vizesi
  • Genel vize
  • Transit vize
  • Kısa Süreli Konaklama vizesi
  • Özel vize
Japonya’ya giriş vizeleri genel olarak, diplomatik vize, resmi görevli vizesi, çalışma vizesi, genel vize, kısa süreli konaklama vizesi, transit vize ve özel vize olmak üzere 7 çeşittir.
Vize çeşitlerine ilişkin ayrıntılı bilgi Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın İngilizce internet adresinden veya doğrudan Japonya Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü’nden alınabilir.

Japonya vizesi Nasıl Alınır?

Turistik amaçlı ya da eğlenip dinlenmek amaçlı gerçekleştirilecek durumlar için 90 güne kadar olan Japonya seyahatlerinde Japonya vizesi alınması gerekliliği bulunmamaktadır. Fakat geçmiş zamanlarda ülkeden sınır dışı edilen, Japonya’ya girmesine müsaade edilmeyen veya girişlerde belirtilen kanunlardaki hususlara uymadığı belirlenen kişiler için bu belirtilen vize muafiyeti geçerli olmamaktadır.

Japonya Vizesi Başvuru İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

  • Pasaport
  • 45 x45 mm fon beyaz biyometrik fotoğraf
  • İlgili tüm belgeler

Japonya Turist Vizesi

Japonya Vize Muafiyet Programı Ekim ayı itibarıyla Covid salgını öncesi uygulamasına geri döndü. Turistik gezi, eğlence ve benzeri sebeplerle gerçekleştirilecek seyahatlerde kullanılan Japonya turistik vize de eski uygulamaya dönüldü. Son karara göre; 90 güne kadar Japonya seyahatlerine vize muafiyeti getirildi. Fakat, geçmişte ülkeden sınır dışı edilen, yasağı buluna kişiler için bu vize muafiyeti uygulaması geçerli olmayacak.

Japonya Vize Başvurusu

japonya vize başvurusu

○Başkonsolosluğumuzun Konsolosluk Bölümü’nde yabancıların Japonya’ya girişi için vize başvuruları değerlendirilerek, uygun olanlar kabul edilmektedir.

○Türk vatandaşlarının yapacakları kısa süreli ziyaretleri için (90 güne kadar) vize şartı aranmamaktadır. Ancak kısa süreli ziyaret amacı dışındaki kalışlar için vize uygulaması söz konusudur.

○Vize başvurusunda dikkat edilecek hususlar;

Vize başvurusu için gerekli şartlar, seyahat amacı, seyahat süresi v.b.’lerine göre farklılık gösterdiği için, gerekli evraklar, vize ücreti gibi bilgiler için Başkonsolosluğumuzun (0212) 317-4600 nolu telefonundan bilgi almanızı rica ederiz.

○Genel olarak başvuru sahiplerinin, Konsolosluk Bölümü’ne bizzat başvuru yapması istenmektedir.

○T.C. vatandaşlığı dışındaki milliyete tabi kişilerden, T.C. tarafından verilen ikamet izni belgelerinin ibraz edilmesi istenmektedir. (İkamet izni belgesi olmayan kişiler veya kısa süreli ikamet izni belgesi sahipleri, müracaat hakkına sahip değildirler)

Kısa süreli ziyaret amaçlı, Vize muafiyetine sahip ülkeler listesi (İngilizce) (PDF)

Vize muafiyeti olmayan ülke vatandaşlarının Kısa Süreli Vize talepleri için gerekli belgeler listesi (İngilizce) (PDF)

 

Çalışma Saatleri
Hafta içi günlerde 9.00 – 13.00 ve 14.30 – 17.30 saatleri arasında

Başvuru için gerekli evraklar

– Pasaport
– Vize Başvuru Formu
– 1 adet fotoğraf (45×35 mm boyutlarında ve arka fon beyaz)
– İlgili belgeler
※T.C. vatandaşlığı dışındaki milliyete tabi kişilerden, T.C. tarafından verilen ikamet izni belgelerinin ibraz edilmesi istenmektedir. (İkamet izni belgesi olmayan kişiler veya kısa süreli ikamet izni belgesi sahipleri, müracaat hakkına sahip değildirler)
※Vize başvurusu ve vize işlemleri ile ilgili sorularınız için
E-mail adresi : ryoji@an.mofa.go.jp

Japonya Vize Ücreti

2022 YILI VİZE HARÇ MİKTARLARI

*01.04.2022 ~ 31.03.2023*

VİZE TÜRLERİHARÇ MİKTARI
GENEL GİRİŞ VİZESİGENEL230 TL
HİNDİSTAN VATANDAŞI65 TL
ÇOKLU GİRİŞ VİZESİGENEL460 TL
HİNDİSTAN VATANDAŞI65 TL
TRANSİT VİZEGENEL55 TL
HİNDİSTAN VATANDAŞI5 TL
TEKRAR GİRİŞ İZNİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİNİN UZATILMASI230 TL
MÜLTECİ SEYAHAT BELGESİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİNİN UZATILMASI190 TL

 

Önemli duyuru: Genel olarak Japonya Büyükelçiliği’nin yetki alanı dışında ikamet eden kişilerin vize başvuruları kabul edilmeyecektir.

Danışma

JAPONYA VİZESİ BİLGİ HATTI (haftada 7 gün / 24 saat, sadece İngilizce)
TEL:  +90-(0)-216-922-0270

*Bu bilgi hattı Türkiye’de ikamet eden vize başvuru sahipleri için hazırlanmıştır.
*Bu bilgi hattı Japonya vizeleriyle ilgili yalnızca genel bilgi sağlamaktadır.

*Bilgi hattı sizi Japonya Büyükelçiliği’nin Vize Bölümü’ne aktarmaz. Eğer beklemede olan bir vize başvurunuzla ilgili olarak Büyükelçilikle iletişime geçmeniz gerekiyorsa, mesai saatleri içerisinde doğrudan Büyükelçiliğin +90-312-446 05 00 numaralı telefonunu arayınız.

Japonya Konsolosluk İşleri

japonya konsolosluk işlemleri

Japonya’ya seyahat edecekler için: Yurtdışı seyahat sigortası yaptırmanız tavsiye olunur.

  • Yurtdışı seyahat sigortası, acil durumlarda dahi kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlar  ve yolculuğunuzu keyifli kılar.
  • Japonya’da sağlık giderleri çok yüksek olabilmektedir. Tedavi masraflarını kapsayacak geniş kapsamlı bir seyahat sigortası almanız, kaygılanmadan tedavi almanızı sağlayacaktır.
  • Sahip olunan Yurtdışı seyahat sigortasının, hastane sevkleri için seyahat desteği, tıbbi çeviri ve ücretsiz tıbbi hizmet sağlaması tavsiye olunur. (Seyahat etmeden önce, seyahat sağlık sigorta poliçenizin ayrıntılarını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Örneğin; doğum öncesi tıbbi bakım, seyahat sağlık sigortası poliçenizin kapsamında olmadığı için, bu bakım hizmeti size pahalıya mal olabilir.

Japonya Göçmenlik Başvurusu

Göçmen Bürosu, Adalet Bakanlığı http://www.immi-moj.go.jp/english/index.html

Japonya’da eğitim almak isteyen kişilerin öncelikle vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Çeşitli vize türleri mevcuttur ve kişinin oturum durumu; Japonya’ya gelme nedeni, statüsü ve konumu göz önünde bulundurularak belirlenir. Üniversite, iki yıllık üniversite, teknoloji üniversitesi, mesleki eğitim enstitüsü veya Japon dili enstitüsünde eğitim almak üzere başvuruda bulunan yabancı öğrenciler için geçerli olan vize türü “Öğrenci” vizesidir. Ülkede kalma süreleri aşağıdaki gibidir: 4 yıl 3 ay, 4 yıl, 3 yıl 3 ay, 3 yıl, 2 yıl 3 ay, 2 yıl, 1 yıl 3 ay, 1 yıl, 6 ay veya 3 ay.

Vize başvurusunda bulunmanın iki yolu vardır: Bir Uygunluk Durumu Belgesi (COE) ibraz ederek veya etmeden. COEibraz etmek, bu iki yöntem içinde daha hızlı olanıdır.

Yabancı öğrenciler için burs veya konaklama başvurularının çoğu sadece “Öğrenci” oturum belgesine sahip kişilere açıktır.

Japonya oturum belgesi prosedürü

Japonya Göçmenlik Prosedürleri ile ilgili pdf dosyayı buradan indiriniz.

Oturum Belgesi için Uygunluk Belgesi (COE) başvurusu

Japonya’da eğitim görmek isteyen yabancı bir öğrenci veya bu öğrencinin vekili (örneğin, öğrencinin aile üyelerinden biri
veya öğrenciyi kabul eden okulun bir çalışanı), ilk olarak Japonya’da bir bölge göçmen bürosuna onaylı bir COE başvurusunda bulunur.
Adayın kendisi de COE başvurusunda bulunabilir. Ancak, çoğu zaman bu görev vekiline (kurum, vs.) verilir. Her okulun
kendine özgü gereklilikleri olabileceğinden, lütfen başvuru sırasında talep edilen belgeler için okulunuza danışın.

1. Adayın Japonya’da kaldığı süre içinde tüm masraflarını karşılayabileceğini gösteren kanıt

COE veya vize başvurusunda bulunurken, sizden Japonya’daki eğitiminiz sırasında masraflarınızı karşılayabileceğinize
dair kanıt sunmanız istenebilir.
Adayın masraflarını karşılayabileceğine ilişkin kanıt olarak genellikle Japonya’da eğitim almak isteyen kişinin (veya kefilinin) mevduat hesap cüzdanı, son birkaç seneyi kapsayan gelir belgesi veya vergi belgesi istenir. Aday Japonya’ya giriş,
ülkede yaşama ve eğitim almaya ilişkin masrafları karşılayamıyorsa, ebeveyni veya vasisi söz konusu masrafları karşılayacak finansal kaynakları temin edecek kefil vazifesi görebilir.

2. Vize başvuru belgeleri

COE düzenlendikten sonra, vize başvuru formunu kendi ülkenizdeki Japon büyükelçiliğine veya konsolosluğuna teslim edebilirsiniz.

Gerekli belgeler:
1) Pasaport
2) Vize başvuru formu
3) Fotoğraf
4) COE
5) Yukarıda listelenenler dışında başka belgeler de talep edilebilir.

3. Japonya’ya giriş

Japonya’ya giriş yaparken aşağıdaki belgeler gerekli olacaktır.

Gerekli belgeler:
1) Pasaport
2) Ülkenizdeki Japon büyükelçiliği veya konsolosluğundan alınan vize
3) COE (Düzenlenmişse)

4. Oturum kartı

Japonya’da üç aydan fazla süreyle kalacak yabancı ülke vatandaşları için bir oturum kartı
(zairyu kartı) düzenlenir. Bu oturum kartını her zaman yanınızda bulundurmanız önemlidir.

Oturum kartının düzenlenmesi:

Japonya’ya New Chitose, Narita, Haneda, Chubu Centrair, Kansai, Hiroshima veya Fukuoka Havalimanı üzerinden giriş yaparken Göçmenlik süreniz boyunca pasaportunuza bir Geliş İzni pulu yapıştırılır ve sizin için bir oturum kartı düzenlenir. Japonya’da nerede yaşayacağınıza karar verdikten sonra, lütfen oturum kartınızı 14 gün içinde adresinizle birlikte belediye ofisine götürerek bölge sakini olarak kaydınızı yaptırın.

Japonya’ya yukarıda adı verilen havalimanları dışında bir havalimanından giriş yaparken: Göçmenlik süreniz boyunca pasaportunuza daha sonra adınıza oturum kartı düzenleneceğini gösteren bir mühür barındıran bir Geliş İzni pulu yapıştırılır. Japonya’da nerede yaşayacağınıza karar verdikten sonra, lütfen 14 gün içinde adresinizle birlikte belediye ofisine giderek bölge sakini olarak kaydınızı yaptırın. Yukarıda bahsedilen mührü barındıran pasaportunuzu da yanınıza almayı unutmayın. Oturum kartınız, daha sonra kayıtlı adresinize posta ile gönderilecektir.

5. Sosyal güvenlik ve vergi numarası (“Benim Numaram”)

Japonya’da yaşayan diğer ülke vatandaşları da dahil herkese bireysel bir 12 basamaklı sosyal güvenlik ve vergi numarası (“Benim Numaram” ve “bireysel numara” olarak da bilinir) verilir. Bölge sakini olarak adresinizi belediye ofisine kaydettirdikten bir süre sonra tarafınıza bireysel numaranızı bildiren bir kart gönderilir. Bireysel numaranız belediye ofisinde önemli prosedürlerin tamamlanması gibi bazı durumlarda gerekli olacağından, bu bildirim kartını veya bireysel numara kartını (başvuruya tabi olarak verilir) güvenli bir yerde saklayın. Ayrıca, bu numaranın oturum kartınızda yazan 12 basamaklı numaradan farklı olduğunu da dikkate alın.

Aşağıda, bireysel numaranızın gerekli olduğu bazı durumlara örnek verilmiştir:

・Belediye ofisinde prosedürleri tamamlarken
・Yarı zamanlı bir işe başlarken

6. Giriş sınavı amaçlı göçmenlik prosedürleri

Bir yabancı ülke vatandaşı Japonya’ya bir sınava girmek amacıyla gidiyorsa, girmek istediği okulun sınav belgesini kendi ülkesindeki Japon büyükelçiliği veya konsolosluğuna ibraz ederek bir “Geçici Ziyaretçi” vizesi almak zorundadır. “Geçici Ziyaretçi” vizesi ile Japonya’da 15, 30 veya 90 gün süreyle kalabilirsiniz. Bir yabancı ülke vatandaşı, Vize Muafiyeti Düzenlemeleri kapsamına giren bir ülkenin vatandaşıysa vize başvurusunda bulunmasına gerek yoktur.

7. Daha önce verilen oturum belgesi kapsamında izin verilenler dışında faaliyetlerde bulunma izni

“Öğrenci” oturum belgesi, sadece Japonya’da eğitim almak amacıyla verilir ve çalışma izni yerine geçmez. Bununla birlikte, bir bölge göçmen bürosuna veya benzer başka bir resmi kuruma başvuruda bulunup, daha önce verilen oturum belgesi kapsamında izin verilenler dışında faaliyetlerde bulunma izni aldıysanız yarı zamanlı olarak çalışabilirsiniz. “Öğrenci” oturum belgesine sahip olan ve Japonya’ya ilk kez giriş yaparak ülkede üç ayın üzerinde bir süre yaşayacak kişiler, giriş izninin düzenlendiği havalimanı gibi yerlerde daha önce verilen oturum belgesi kapsamında izin verilenler dışında faaliyetlerde bulunma izni almak için başvuruda bulunabilirler (bkz. sayfa 34 “Yarı Zamanlı Çalışma”).

Ülkeye geldikten sonra başvuruda bulunacaksanız, lütfen başvurunuzu bir bölge göçmen bürosunda yapın. Bununla birlikte, bazı okulların derslerine odaklanmaları için öğrencilerine yarı zamanlı işlerde çalışma izni vermediğini de unutmayın. Başvuruda bulunduğunuz okulun yarı zamanlı çalışmaya izin verip vermediğini kontrol edin.

8. Japonya’dan geçici olarak ayrılma prosedürleri

Japonya’da eğitim gören ve geçici olarak kendi ülkesine dönecek ya da kısa bir süre için başka bir ülkeyi ziyaret edecek yabancı öğrencilerin bölge göçmen bürosuna tekrar giriş izni başvurusunda bulunmaları gerekir (bölge göçmen büroları büyük havalimanlarında bulunur). Öğrenci tekrar giriş izni başvurusunda bulunmazsa, kendi ülkesindeki Japon büyükelçiliği veya konsolosluğu üzerinden yeniden vize başvurusunda bulunmak zorunda kalır.

Japonya’da orta ila uzun süreli olarak yasal biçimde ikamet eden, geçerli bir pasaport ile oturum kartına sahip olan ve Japonya’dan ayrılıp bir yıl içinde (kalma süresinin ayrıldıktan bir yıl sonra sona ermesi durumunda, kalma süresi sona ermeden önce) tekrar ülkeye giriş yapacak olan yabancı ülke vatandaşlarından, Japonya’dan ayrılırken göçmen bürosu görevlisine ülkeye yeniden giriş yapma niyetleri olduğunu (Özel Yeniden Giriş İzni için ED Kartının ilgili sütununu işaretleyerek) bildirmeleri durumunda prensip olarak yeniden giriş izni başvurusunda
bulunmaları talep edilmeyecektir. Japonya’dan ayrılırken, oturum kartınızı ibraz etmeyi ve Özel Yeniden Giriş İzni için ED Kartının ilgili sütununu işaretlemeyi unutmayın. Bildirim kartı Özel Yeniden Giriş İzni için ED Kartı

9. Kalma süresinin uzatılması

Bir yabancı ülke vatandaşının Japonya’da kendisine Japonya’ya girişi sırasında verilen kalma hakkı süresinden uzun bir süre kalmak istemesi durumunda, söz konusu kişinin başlangıçta kendisine tanınan kalma süresi sona ermeden önce Japonya’daki bir bölge göçmenlik bürosuna veya benzeri bir kuruma kalma süresinin uzatılmasına yönelik başvuruda bulunması gerekir. (Bir yabancı ülke vatandaşı genellikle kendisine başlangıçta tanınan Japonya’da kalma hakkı süresi sona ermeden üç ay önce sürenin uzatılması için başvuruda bulunabilir.) Bu başvuruyu yapmadan Japonya’da kalma hakkı süresinden uzun bir süre kalmanız, ciddi cezalara çarptırılmanıza veya sınır dışı edilmenize yol açabilir. Japonya’da kalma sürenizi uzatmayı unutarak yasa dışı bir şekilde kalmanız, ülkeden çıkarılmanıza ve aldığınız bursu kaybetmenize yol açabilir.

10. Oturum belgesinin değiştirilmesi

Başlangıçta başvurduğunuz faaliyeti (öğrencilik) sona erdirip yeni bir faaliyete (işe girme, vs.) girişmeniz durumunda, oturum belgenizin türünün değiştirilmesi gerekir. Buna ilişkin başvuruyu bir bölge göçmen bürosuna yapabilirsiniz. Gereken onayı almadan gelir elde edebileceğiniz işlere veya faaliyetlere girişmeniz, cezalandırılmanıza ve sınır dışı edilmenize neden olacaktır.

11. Oturum belgesinin geri alınması

Yabancı ülke vatandaşlarının faaliyetlerini veya kişisel geçmişini yanlış bildirmesi ya da sahte belgeler ibraz etmesi durumunda oturum belgesi geri alınabilir. Oturum belgesinde belirtilen faaliyetlerin geçerli bir neden olmadan üç ay veya daha uzun bir süreyle gerçekleştirilmemesi durumunda (örneğin, “Öğrenci” oturum belgesine sahip bir kişinin okula gitmeden her gün çalışması), oturum belgesi geri alınır.

12. Bakmakla yükümlü olunan kişilerin Japonya’ya getirilmesi

Üniversitelerde “Öğrenci” oturum belgesiyle eğitim gören yabancı öğrencilerin bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları, masraflarını karşılayan yabancı öğrencinin ülkede kalma süresine dayalı olarak “Bağımlı Kişi” oturum belgesi kapsamında Japonya’da yaşayabilir. Yabancı öğrencilerin bakmakla yükümlü oldukları kişileri, Japonya’daki yaşama alışıp ekonomik açıdan istikrara kavuştuktan sonra ülkeye getirmeleri önerilir. Ülkeye ilk girişlerini “Geçici Ziyaretçi” (genellikle turist vizesi olarak bilinir) olarak yapan bağımlı kişilerin “Bağımlı Kişi” oturum belgesi almalarının zor olacağını göz önünde bulundurun.

13. Göçmen bürosuna ve belediye ofisine bildirimde bulunma

İsim, doğum tarihi, cinsiyet, yabancı öğrencinin tabi olduğu uyruk/bölge veya kurumda (okulun değişmesi gibi) meydana
gelebilecek her türlü değişikliğin bölge göçmen bürosuna değişikliği takip eden 14 gün içinde bildirilmesi gerekir. Japonya’da ikamet ettiğiniz yerin değişmesi durumunda, ayrıldığınız ve yeni taşındığınız yerin belediyelerine bildirimde bulunmalısınız.

Neden vize danışmanlık hizmeti almalısınız?

  • Japonya’ya giderken geçirilen vize süreci karmaşık, zorlu ve uzun olabilmektedir. Vize danışmanları size bu süreci rahat bir şekilde geçirilebilmeniz için rehberlik ederler.
  • Vize başvuruları esnasında Japonya’nın talep ettiği belgeler diğer ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu belgelerin doğru ve eksiksiz olarak tamamlanması ise sürecin olumlu sonuçlanmasında büyük önem arz etmektedir. Vize talep formu, pasaport, biyometrik fotoğraf, gelir durumunuzu gösteren belgelere ek olarak başvuru sebebinize ve Japonya’nın farklı vize başvuruları için talep ettiği belgelerin gerekliliğine göre şekillenen diğer belgelerin düzenlenmesi için vize danışmanlığı hizmeti almak işlerinizi kolaylaştıracaktır.
  • Japonya’nın vize süreçleri ile ilgili kuralları farklı dönemlerde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu konuda en güncel bilgilere ulaşmak için bize başvurabilirsiniz.
  • Vize başvurularının önemli aşamalarından biri de randevu sistemidir. Vize danışmanları bu randevuları doğru şekilde ve doğru zamanda almanızı sağlayacak şekilde sizleri yönlendirirler.
  • Japonya’ya vize başvuru sürecinin gerekliliklerini takip etmek ve düzenlemeleri eksiksiz yapmak tek başınıza zaman alıcı olabilir. Bu sebeple bir vize danışmanlık merkezinden destek alarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.
  • Japonya’ya vize başvurusu gibi karmaşık ve zorlu bir süreç beraberinde hata yapma olasılığını getirebilir. Eksik herhangi bir belge, gözden kaçırılan herhangi bir detay, kullanılan uygun olmayan bir yöntem vize sürecinizin olumlu sonuçlanma ihtimalini azaltabilir. Bu sebeple profesyonel vize danışmanlığı hizmeti veren bir merkezden destek almak sürecinizin olumlu sonuçlanma ihtimalini arttıracaktır.

Sık Sorular ve Cevaplar (SSS)

Japonya Ne Zaman Turist Kabul Edecek 2022?

Yeni tip koronavirüs önlemlerinin gözden geçirilmesi ile ilgili alınan 26 Eylül 2022 tarihli yeni karar gereği, Türkiye’nin de dahil olduğu “Vize muafiyeti bulunan ülkeler” için kısa süreli (90 günden az ) amaçlarla yapılacak Japonya seyahatlerinde 11 Ekim 2022 tarihi gece yarısı saat 12’den (Japonya saati ile) itibaren vize zorunluluğu kaldırılmıştır.

Japonya Turistik Amaçlı Geziler Başladı mı?

Diğer taraftan, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle Japonya’ya halihazırda turistik amaçlı seyahat gerçekleştirilmesi mümkün olamamaktadır.

Vatandaşlarımızın Japonya’ya seyahat etmeden önce Kovid-19 bağlamında Japonya makamlarınca alınmış olan ve ülkeye girişte uygulanan kısıtlamalar hakkında Japonya’daki temsilciliklerimizin tavsiye ve uyarılarını dikkate almaları uygun olacaktır.

Japonya Türk turist kabul ediyor mu?

Dışişleri Bakanlığı Türkiye ile Japonya arasındaki “Vize Muafiyet Anlaşması” uyarınca, turizm ve iş ziyareti amacıyla Japonya’ya seyahat eden vatandaşlarımız 3 ay süreyle vizeden muaftır.

1.) Türk vatandaşları vizesiz olarak Japonya’da kaç gün kalabilirler?

– Bu süre 90 gündür. Kısa süreli ziyaretlere; turistik ziyaret, spor, dinlenme, aile, arkadaş ve tanıdık ziyareti, toplantı veya yarışma v.b.’lerine amatör olarak katılım; piyasa araştırması, iş bağlantısı, ticari görüşme, sözleşme imzalamak, ithal edilen makine için servis desteği gibi ticari amaçlı ziyaretler; dostluk ziyareti v.b.’leri örnek olarak gösterilebilir. Ancak; kısa süreli dahi olsa, bir iş karşılığında gelir temin edilmesi durumu, kısa süreli ziyaret kapsamına girmez.

2.) Vize çeşitleri nelerdir? Vize almak için gerekli belgeler nelerdir?

– T.C. vatandaşları için, (soru 1’de tarif edilen) kısa süreli ziyaret amacı dışındaki kalışlar için Japonya’ya giriş vizesi gerekmektedir. 7 vize çeşidi mevcuttur. Bunlardan çalışmayı amaçlayan çalışma vizesinin; yatırımcı/işletmeci, adalet/muhasebe hizmetleri v.b.’leri gibi 14 çeşidi mevcuttur. Çalışma vizesi dışında Kültürel faaliyetler v.b. vize çeşitleri bulunmaktadır. Bu tip vizeler “kısa süreli ziyaret” amacı ile farklılık göstermektedir. Vize başvurusu öncesinde Japonya’dan “Uygunluk Belgesi – Certificate of Eligibility” (bkz. ek 1) için başvuruda bulunulmalıdır. Bu belge ile Başkonsolosluğumuza yapılacak vize müracaatları, kısa zamanda sonuçlandırılmaktadır. (Aksi belirtilmediği takdirde müracaattan 3 gün sonra teslim edilecektir)

Ek1“Uygunluk Belgesi – Certificate of Eligibility nedir?

  • Japonya’ya girişleri ile ilgili inceleme sırasında yabancıların Japonya’daki faaliyetlerinin gerçek olup olmadığını tespit etmek ve yabancıların ülkede bulunmalarının, Japonya’ya giriş kanunları çerçevesinde belirlenmiş koşullara uyup uymadığını onaylamak için bölgelerde bulunan Adalet Bakanlığı’na bağlı Ülkeye Giriş İdareleri tarafından öncesinde düzenlenen bir belgedir. İngilizce “Certificate of Eligibility” olarak adlandırılır.

3.) Çok girişli bir vize alabilir miyim?

– Çoklu giriş vizesi Japonya ile ikinci bir ülke arasında karşılıklı anlaşma var ise verilebilir. Türkiye ile Japonya arasında böyle bir anlaşma bulunmadığı için, çoklu giriş vizesi müracaatlar kabul edilmemektedir.

4.) Pasaportumun geçerlilik süresi vize süresinin bitiminden önce sona ermektedir. Pasaport süremi uzatmalı mıyım?

– Pasaport süresi uzatılmasa dahi vize müracaatı yapılabilir. Ancak; Japonya’ya giriş yapmış yabancıların ülkede bulunacakları süre içerisinde pasaportlarını yenileme durumları için bölgelerinde bulunan Ülkeye Giriş İdarelerine danışmalıdırlar.

5.) Türkiye’de İkamet teskeresi olmayan üçüncü bir ülkenin vatandaşıyım. Japonya için vize alabilir miyim?

– Türkiye’de ikamet izni belgesi olmayan üçüncü bir ülkenin vatandaşları (OECD ve GCC ülkelerine üye ülke vatandaşları hariç) Uygunluk Belgesi – Certificate of Eligibility’ ne sahip olsalar dahi, vize müracaatlarını kendi ülkelerindeki Japonya temsilciliklerinde yapmalıdırlar.

6.) Kısa süreli ziyaret amacıyla Japonya’ya gidecektim; ancak sınırdan geri çevirildim. Aynı amaçla Japonya’ya tekrar gitmek istiyorum. Bu mümkün olabilir mi?

– Ülkeye giriş ile ilgili inceleme, Japonya’nın Ülkeye Giriş İdaresi Kanunlarına göre yapılmaktadır. Ülkeye girişi engellenen kişilere Japonya’daki havaalanı v.b. yerlerde bulunan “Ülkeye Giriş Özel İnceleme Dairesi” tarafından gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Başkonsolosluğumuz tarafından konuyla ilgili bir açıklama yapılmamaktadır.

7.) Uygunluk Belgesi’nin Japonya’dan gelmesini bekliyorum; ancak vize almak için zamanım kalmadı. Kısa süreli ziyaret amacıyla (vizesiz) Japonya’ya gittikten sonra ülkede bulunma amacımda değişiklik yapabilir miyim?

– Konu, Uygunluk Belgesi’ni adınıza alacak kişi kanalıyla Japonya’daki en yakın “Ülkeye Giriş İdaresi”ne sorulmalıdır.

8.) Bir Japon vatandaşı ile evliyim. Kendi ülkemin kanunlarına göre evlendim ve Japonya’ya henüz “Evlilik Bildirimi” yapmadım. Vize başvurusu için Japonya’dan “Uygunluk Belgesi” alabilir miyim?

– Evlilik Bildirimi, Nüfus kayıt kanununa göre belirlenmiştir. Yurtdışında geçerli bir evlilik yapmış dahi olsanız, Evlilik Bildiriminde bulunmadığınız takdirde, evlilik haliniz nüfus kaydında görülmeyecektir. Başkonsolosluğumuza veya Japonya’daki Belediye’ye Evlilik Bildirimi yaptıktan sonra en yakın Ülkeye Giriş İdaresi’ne danışınız.

9.) Vize başvurusunu Ankara’daki Büyükelçiliğinizden de yapabilir miyim?

– Vize başvuruları Ankara’daki Büyükelçiliğimizden de yapılabilir. Başvuru saatleri v.b. konular için önceden bilgi almanızı öneririz.

Sizin için ne yapabiliriz?

Alanında uzman, deneyimli ve profesyonel vize danışmanlarımızla profilinizi inceleyerek size en uygun vize kategorisini seçer ve gerekli tüm prosedürleri uygulayarak sürecin sizin için sorunsuz bir şekilde sonlanmasını sağlayabiliriz.

Japonya Vizesi, Japonya’ya vize danışmanlığı hakkında detaylı bilgi almak için bizim ile iletişime geçiniz

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir