Green Card (Yeşil Kart)

Green Card ( Yeşil Kart),  Amerika’da yaşamın kapılarını açan Green Card, Amerikan Hükümeti tarafından verilen ve Amerika’da daimi oturma izninizin olduğunu gösteren kimlik kartının genel ismidir. Green Card sahibi olmanız Amerikan vatandaşlığına geçmeden önceki son adımınızdır.

Green Card Nedir?

Green Card, Amerikan Hükümeti tarafından verilen ve Amerika’da daimi oturma izninizin olduğunu gösteren kimlik kartının genel ismidir. Green Card sahibi olmanız Amerikan vatandaşlığına geçmeden önceki son adımınızdır.

Green Card’ın adı 1998 yılında Permanent Resident Card (Daimi Oturma İzni) olarak değiştirildi. 2010 yılında ise kart tamamen yenilendi ve aşağıdaki özelliklere sahip oldu:

Green Card (Yeşil Kart) Nedir?

Yeşil Kart kurası (green card) olarak da bilinen ve Amerikan Kongresi tarafından yapılması zorunlu tutulan yıllık Çeşitlilik Göçmenlik Programı her yıl Amerika’ya az göçmen gönderen ülkelerin vatandaşlarına rastgele seçim yöntemiyle 55,000 göçmen vizesi alma şansı sağlamaktadır.  Kurayı kazanan kişilerin vize alabilmeleri için gerekli eğitim ve/veya iş koşullarını sağlamaları ve diğer gereklilikleri yerine getirmeleri gerekmektedir.

Her sene düzenlenen DV programından, basit ama katı bazı kurallarla sınırlandırılmış yeterlilik şartlarına uyan kişiler yararlanabilmektedir. DV programını kazananlar, bilgisayar tarafından rastgele yapılan bir çekiliş neticesinde belirlenmektedir. Vizeler, altı coğrafi bölge arasında paylaştırılır ve bu bölgelerde bulunan hiçbir ülke, ilgili sene içinde verilecek olan vizelerin toplamının yüzde yedisini aşamaz.

Green Card (Yeşil Kart)

Kongre yetkisiyle yapılmakta olan Çeşitlilik Göçmen Vize Programı (DV), ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup her sene Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’nın (INA) 203 (c) maddesince belirlenmiş şartlara göre düzenlenmektedir. Yasa, ‘’çeşitlilik göçmenleri’’ olarak bilinen bir grup için çıkarılmış olup ABD’ye göçün az olduğu ülkelerde doğmuş olan kişiler için öngörülmüştür. DV programına kayıt olmak herhangi bir ücrete tabi değildir.

Her sene düzenlenen DV programından, basit ama katı bazı kurallarla sınırlandırılmış yeterlilik şartlarına uyan kişiler yararlanabilmektedir.  DV programını kazananlar, bilgisayar tarafından rastgele yapılan bir çekiliş neticesinde belirlenmektedir. Vizeler, altı coğrafi bölge arasında paylaştırılır ve bu bölgelerde bulunan hiçbir ülke, ilgili sene içinde verilecek olan vizelerin toplamının yüzde yedisini aşamaz.

Başvurularınızı aşağıdaki web sayfasından yapabilirsiniz:

Green Card (Yeşil Kart) Nasıl Başvuru Yapılır?

Siz Bir “Kazanan” mısınız?
Başvuru sahipleri başvurularının sonucunu http://www.dvlottery.state.gov sitesindeki “Katılımcı Durum Kontrolü” sayfasına elektronik başvurularını yaptıktan sonra kendilerine verilen onay numaralarını girerek öğreneceklerdir.

Eğer kurayı kazanamadıysanız gelecek senelerde tekrar başvuru yapabilirsiniz.

Formlarınızı KCC’ye Göndermek
DV kurasını kazandığınızı öğrendikten sonra Katılımcı Durum Kontrolü sayfasındaki yönergeleri takip ederek istenilen formları Kentucky Konsolosluk Merkezi’ne (KCC) gönderiniz.

Green Card (Yeşil Kart) Görüşme Nasıl Gerçekleşir?

Görüşmenizden önce lütfen gerekli belgeleri toplayınız. Gerekli evrakların listesi için DV Yönergeleri‘ne bakınız. Bu evrakları görüşme gününüzde yanınızda getirmeniz istenecektir.

Görüşme günü lütfen aşağıda listelenmiş evrakları Konsolosluk Görevlisi’ne aşağıdaki sırayla teslim ediniz:

Hali hazırda bir randevunuz varsa fakat bu randevunuza katılamayacaksanız, yeni bir randevu günü almak için Göçmen Vize Bölümü ile irtibata geçiniz.

Göçmen Vize Sahipleri İçin İdari İşlem Statüsü

Önemli Duyuru: Tüm göçmen vize başvuru sahipleri (K vize başvuru sahipleri de dahil) idari işleme tabi tutulabilir. Birçok idari işlem, son göçmen vize görüşmesinden önce sonuçlanmasına rağmen ,bazı durumlarda son göçmen vize görüşmesinden sonra da ek idari işlem talep edilebilir. Bu işlem hızlandırılamaz ve konsolosluk yetkililerinin bu işlem üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmamaktadır. Başvuru sahipleri tüm planlarını bu tür durumları göz önüne alarak yapmalıdırlar. Dosyanizin durumunu web sitemizden kontrol edebilirsiniz. Web sitesi haftada bir kere güncellenmektedir.

Not: Eğer sistemi içine durum numarasını girdiğinizde bir hata mesajı alırsanız lütfen bize ulaşın.

Görüşmeden Sonra:

Dosya numaranız web sitesinde yayınlandıktan sonra OF-194 Eksik evrak formunuzu, eksik evraklarınızı ve pasaportunuzu Amerikan Büyükelçiliği Ankara’ya gönderebilirsiniz. Pasaportunuzu ve eksik evraklarınızı göndermek için dosya numaranızın yanında yayınlanan tarihe kadar süreniz vardır.. Pasaportunuzu ve dökümanlarınızı göndermeden önce lütfen CSC web sitesini ziyaret ederek yada Türkiye’den 0 850 390-2884 yada Amerika’dan (703) 520-2490 nolu telefonu arayarak paketinizin Elçiliğe gönderilmesi  ve pasaport teslim yerinizi belirleme işlemlerini yapmalısınız. PTT hizmeti için kayıt olduğunuzda  evraklarınızı ücretsiz olarak gönderebilir ve alabilirsiniz.

Paketiniz size ulaştığında dosyanız yeniden incelenecektir. Dosyanızda tüm evraklarınız tamamsa pasaportunuz ve vize paketiniz 5 iş günü içinde seçmiş  olduğunuz PTT şubesine gönderilmek üzere kuryeye teslim edilecektir. Dosyanızda hala eksik evrakınız varsa pasaportunuz tamamlanması gereken eksik evrakları açıklayan bir belgeyle birlikte size geri gönderilecektir.

Sağlık Raporlarıyla İligi Önemli Hatırlatma

Class B (TB ) olarak işaretlenmiş  olan sağlık raporları doktor tarafından imzalandığı günden itibaren 3 ay geçerlidir.” No Apparent disease or defect “ (herhangi bir hastalığı yada defekti yoktur )olarak işaretlenen sağlık raporları ise doktorun imzaladığı günden itibaren 6 ay geçerlidir. Dosyanız için idari işlem gerekliyse , bu işlem sırasında sağlık raporunuz geçerliliğini yitirebilir. Bu durumda göçmen vizenizi almak için Elçiliğe gittiğinizde yenilenmiş sağlık raporunuzu vermeniz gerekmektedir .Göçmen Vizenizin geçerlilik tairihi sağlık raporunuzun geçerlilik tarihiyle limitlenecektir. Sağlık raporunuzun geçerlililik tarihinden daha ileri bir tarihte Amerika`ya giriş yapmak istiyorsanız, yeni bir sağlık raporu almanız gerekmektedir.

Görüşmeden Sonra

Başvuru Şartları Nelerdir?

Green Card çekilişine katılmak isteyenler çekilişe katılmaya uygun ülkelerden birinin vatandaşı olmalıdır. Çekilişe katılmaya uygun olmayan ülkelerin listesi her yıl Amerikan Hükümetince açıklanır.

Başvuru yapacak kişiler lise veya dengi bir okul mezunu olmalıdır. Eğer katılımcı, lise yada dengi bir okul mezunu değilse son 5 (beş) yıl içinde eğitim, tecrübe veya uzmanlık gerektiren bir alanda en az 2 (iki) yıl çalışmış olmalıdır.

Katılımcılara yaş sınırlaması getirilmez. Kurallar arasında belirtilmese de 18 yaşından büyük olmanız gerekir.

Katılımcının İngilizce bilmesi gerekmez. Ancak bu durumda ülkeye gittikten sonra yaşayacağınız zorlukları göz önünde bulundurmalısınız.

Başvuruda bulunacak kişinin bir mal varlığının ya da parasal birikiminin olması gerekmez.

Green Card başvurularının 2005 yılından itibaren internet üzerinden yapılması zorunlu hale gelmiştir. Posta ile yapılan başvurular değerlendirilmemektedir.

Evli kişilerin eşleri adına da başvuru yapması şanslarını ikiye katlar. Evli Çiftlerden herhangi biri kazandığında diğer eş ve çocuklar da kazanmış olur.

Çekiliş Nasıl Yapılır?

Bütün başvurular Kentucky Consular Center yani Çekiliş Merkezi’nde toplanır ve altı coğrafi bölgeye ayrılarak numaralandırılır. Çekiliş, başvuru sürecinin bitiminde bir bilgisayar tarafından yapılır. Bilgisayar her bölgeden yapılan başvurular arasından rastgele seçimler yapar. Çekilişte bütün başvurular eşit şansa sahiptir.

ABD Göçmenlik Bürosu çekilişi kazananlara posta yoluyla bilgi vermez. Sonuçlar Göçmenlik Bürosunun resmi web sitesinde Size özel olarak verilen “Confirmation” numarası ile Başvuran kişi tarafından bizzat kontrol edilir. Eğer kazanan talihliler arasındaysanız, başvuru dosyasında evraklarınızı tamamlamak için neler yapmanız gerektiği ingilizce olarak anlatılır.

Çekilişi kazananların listesi ABD büyükelçilikleri dahil olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluşa verilmemekle birlikte çekilişi kazanamayanlara da bilgi verilmez.

Porsedür

Green Card için yapacağınız başvurularda dikkat etmeniz gereken nokta bilgilerinizin bir kerede, eksiksiz ve hatasız olarak yetkili makamlara ulaşmasıdır. Bunun yanı sıra başvurular kesinlikle internet üzerinden yapılmalı ve başvuru süresi içerisinde yetkili mercilere ulaştırılmalıdır.

Green Card çekilişi için başvuran herkes eşit şansa sahiptir. Detaylı bilgi için Başvuru Şartları ile Green Card Başvurusu bölümlerimizi inceleyebilirsiniz.

Çekiliş Sonrası

Green Card piyangosunu kazananlar Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmek ve ülkede oturmak zorunda değildir. Ancak talihlinin Green Card hakkını kaybetmemesi için Green Card Vizesi’ni aldıktan sonraki 6 ay içinde 1 kez, bunu takip eden senelerde de yılda en az 1 kez giriş yapması gerekir. Green Card sahibinin giriş yaptıktan sonra ülkede kalma süresi önemli değildir.

Sorular ve Cevaplar (SS)

Green Card İle Hangi Haklara Sahip Olunur?

Green Card sayesinde tüm aile üyeleri ABD’de sınırsız oturma ve çalışma izni hakkına sahip olur. ( 21 yaş altındaki bekar çocuklarda dahil)

Green Card sahipleri kendi şirketlerini kurabilme hakkına da sahip olurlar.

Green Card sahipleri özel veya devlet okullarında burslu veya kredili bir şekilde okuma şansına sahip olurlar.
Aynı şekilde Amerikan Sürücü ehliyeti almaya ve ABD’ye bağlı eyaletlerde seyahat edebilme hakkına da sahip olabilmektedirler.
Emekliliğinizi garanti altına almak Green Card ile mümkündür.
Green Card ile herhangi bir ülkeye vize sorunu yaşamadan seyahat edebilme imkanına kavuşursunuz.
Green Card sahipleri Amerikan vatandaşlarından ayrı olarak sadece seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar

Green Card Başvuru Tarihleri Ne zaman? 

ABD Freetown Büyükelçiliği, DV 2024 Green Card çekilişi başvuru tarihlerini açıkladı.
Buna göre; bu yıl Green Card başvuruları 5 Ekim – 8 Kasım 2022 tarihleri arasında alınacak.

Green Card Başvuru Ücretleri Nelerdir?

>> Bekar (1 KİŞİ) : 360 TL 

>> Boşanmış, dul  : 360 TL  

 >> Evli-1  : 500 TL 

 >> Evli-1 + çocuk  : 500 TL  

 >> Evli-2 (2 ayrı başvuru: 540 TL (Toplam)

ABD Büyükelçiliği Adresi

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ

Ankara ABD Büyükelçiliği
1480 Sokak No. 1
Çukurambar Mahallesi
06530 Çankaya
Ankara – Türkiye
Telefon: (90-312) 294-0000
Green Card ( Yeşil Kart),  Amerika’da yaşamın kapılarını açan Green Card
Rate this post
Exit mobile version